Všeobecně je těžké říci, co se řadí mezi zdravé pokrmy a co ne. Teorie o nich se totiž stále vyvíjejí. Někteří odborníci tvrdí nějakou verzi mnoho let a jiní přijdou po čase s tím, že už to neplatí. Nebyl by první případ toho, že nám tvrdí, jak je některé jídlo zdravé a jen co někdo objeví další fakta, vezmou teorii zpět. Třeba taková vajíčka! Nicméně existují určité potraviny, které jsou obecně považovány za zdravé a mohou být součástí zdravého jídelníčku. Podávají se totiž při různých dietách, např. u pacientů v léčebných zařízeních. Níže je uvedeno několik příkladů pokrmů, které by mohly být považovány za zdravé.
Takové kuře nebo prostě kuřecí maso na mnoho způsobů je bohaté na bílkoviny, které jsou důležité pro udržení svalové hmoty a zdraví kostí. Když se k němu přidá zelenina, určitě neuděláme špatně. Zelenina je obecně bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, což je důležité pro zdraví a funkčnost trávicího systému a vlastně zdraví celkové. Zeleniny bychom měli jíst, co jen to jde. V tom se asi shodnou nejen naše maminky či babičky, které to s námi myslí dobře.
Luštěninové pokrmy také obecně patří mezi zdravá jídla. Luštěniny, jako jsou fazole, čočka a cizrna, jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny, železo a další důležité živiny. Neměly by tedy chybět v našem stálém jídelníčku. Dají se upravit na mnoho způsobů. Za dob školních sice mnoho z nás nerado chodilo do školní jídelny právě na čočku s vejcem. Ale ruku na srdce, čočka je prostě zdravá.
Zeleninové pokrmy na různé způsoby jsou jistě také zdraví prospěšné. Takový zeleninový salát např. s lněným semínkem je bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu. Lněné semínko je bohaté nejen na vlákninu, ale i omega-3 mastné kyseliny a další důležité živiny. Přidáním lněného semínka do salátu získáte také ještě více nutričních hodnot. Nebojme se tedy různě kombinovat chutě.
Ryby a pokrmy z nich. Odvěká pravda, ryby bychom měli jíst co nejčastěji. Ryby jsou totiž bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce a mozku.
Pak ještě pokrmy složené z ovoce. Zdravý ovocný salát a jistě mnoho dalšího, je též nutné řadit do zdravého jídelníčku. Do salátů můžete použít různé druhy ovoce podle vašich preferencí a fantazie. Můžeme přidávat pro zpestření také několik lžic např. semínek nebo ořechů. Je důležité si tedy uvědomit, že zdravý jídelníček musí zahrnovat různorodé potraviny a že je důležité pravidelně jíst ovoce, zeleninu, bílkoviny, luštěniny a celozrnné potraviny. Hlavně bychom se měli vyhnout konzumaci velkého množství cukru, soli a nezdravých tuků. Co je však ještě důležitější, je vyhýbat se přejídání a udržovat vyvážený jídelníček. Co tedy hlavně platí, všeho s mírou, ale nezapomeňme na to, co máme rádi.
zdroje: Fotka od <a href=“https://pixabay.com/cs/users/tomekwalecki-13027968/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4509961″>Tomek</a> z <a href=“https://pixabay.com/cs//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4509961″>Pixabay</a>