Nedávno vyšlo v médiích najevo, že zaměstnanci nejmenované potravinářské firmy plní krevety jakýmsi podezřelým gelem. Jedním z důvodů, proč tak asi činí, by samozřejmě mohlo být navýšení hmotnosti těchto populárních darů moře. Uvádí se, že zaměstnanci čínského závodu prý mají za úkol plnit krevety pomoci injekčních stříkaček nějakým průhledným gelem. Tyto praktiky mají být prý běžné i mezi dalšími společnostmi, zabývajícími se právě tímto sortimentem.
Organizace z Itálie se pokusila zjistit, zda se tato informace zakládá na pravdě a oslovila proto odborníky. Ti zjistili, že se v tomto případě jedná o plnící směs agaru a zahušťovadla karbooxymethylceluózy, jinak známé též pod označením ve zkratce CMC či E466. Tyto názvy jsou až děsivé, co všechno jíme, ale prý se jedná o bezpečnou tzv. antialergenní přísadu. Ta se používá i na evropském trhu, přidává se např. do pudinků či zálivek. Tato přísada má výbornou schopnost vázat vodu, proto se využívá i jako přísada do jiných mražených potravin. Závěr odborníků tedy potvrdil, že takový gel společnost využívá primárně ke konzervaci krevet, ale též nevyvrací, že mají pracovníci za úkol, navyšovat právě hmotnost těchto potravin. Pokud by bylo tvrzení pravdivé, pro evropský trh by byly tyto potraviny tzv. „šizené“ a nemají na něm co dělat, i přesto, že nejsou nijak závadné a naše zdraví neohrozí.
Dalším běžným trikem výrobců je plnění hlavně ryb či jiného masa vodou. Žijeme v době, kdy je možné prakticky cokoli. Vlastně si třeba koupíme půl ryby a půl vody. Vyplývá to z analýz, které ukázaly, že v rybách je až 50 % obsahu vody. Výrobci sice musí dodržet zákon a uvádět na výrobek obsah vody, ale někdy se jedná o tak malé etikety, které jsou jen obtížně k přečtení. Ach jo.
Fotka od <a href=“https://pixabay.com/cs/users/shutterbug75-2077322/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1238670″>Robert Owen-Wahl</a> z <a href=“https://pixabay.com/cs//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1238670″>Pixabay</a>